Groente-, fruit- en tuinafval (gft)

Wat mag bij gft?
Tips voor het scheiden van gft-afval
Wat gebeurt er met mijn gft-afval?
Samen naar zero waste

Jaarlijks verbruiken we zo’n 83 kilo groente-, fruit en tuinafval (gft) per persoon. En het is goed om dat gescheiden in te zamelen. Want van dit afval kan compost of biogas worden gemaakt. 10 kilo gft wordt al snel 3-4 kilo compost. Maar je kan het natuurlijk ook zelf doen. Bijvoorbeeld door van koffiedik oesterzwammen te kweken, of met een eigen compostcontainer in de tuin. PreZero zamelt voor gemeenten en bedrijven het gft-afval in.

Wat mag bij gft-afval?

Voor het weggooien wordt meestal een groene container ofwel gft-afvalbak gebruikt. Bij het gft-afval gooi je groenteresten, fruitschillen en snoeiafval weg. Veel theezakjes mogen er niet in, omdat er plastic, aluminium of lijm in is verwerkt. Dat geldt ook voor koffiepads. En dat is niet goed voor de compost.

Bekijk wat er wel en niet bij het gft-afval mag.

gft-afval

Tips voor het scheiden van gft

Wil je niet dat het in huis gaat stinken, gebruik dan een kleine afsluitbare prullenbak in de keuken waarin je etensresten en schillen kunt verzamelen. Deze kun je elke dag in de gft-container leeg gooien.

Tuin- en snoeiafval dat met een snoeischaar doorgeknipt kan worden, mag in de gft-bak. Anders is het grof tuinafval. Kerstbomen mogen in de gft-bak als je ze klein maakt. Grof tuinafval breng je naar de milieustraat bij jou in de buurt.

Je kunt ook speciale gft-zakken gebruiken met het Kiemplantlogo of OK-compostlogo. Zo voorkom je dat gft-afval aan de bodem blijft plakken en hou je de container schoner.

Gebruik bij het schoonmaken van je container weinig soda of groene zeep. Gebruik geen chemische middelen als bleekmiddel, die verstoren het composteerproces.

Tips voor een frisse container

Wist je dat een tak hedra in jouw groene bak maden kan voorkomen? Wel zo fijn met dit warme weer! Lees onze tips voor een frisse gft-container.

Wat gebeurt er met mijn gft-afval?

Bij PreZero onderscheiden we zes soorten organisch afval, die we volledig scheiden. Maar wat gebeurt er met jouw gft-afval als het wordt ingezameld? Samen met externe partners verwerken we dit afval door vergisting en compostering tot mest, biodiesel, bas (groen gas) en compost. Dit compost gebruiken boeren, tuinbouwers en gemeenten om bijvoorbeeld de bodem te verbeteren. Dat recycleproces werkt zo.

Nadat we jouw gft-afval inzamelen, brengen we het naar een overslagplaats of direct naar de verwerker. De verwerker verkleint en sorteert het gft-afval, door vervuiling als plastic, glas en metalen eruit te verwijderen met magneten, windshifters en een zeef. Vervolgens slaan we het gesorteerde gft-afval op in een vergistingsinstallatie. Hierin zitten bacteriën die het gft-afval omzetten naar biogas voor bijvoorbeeld elektriciteit en groen gas. De overgebleven massa gft zetten we in als compost voor akkerbouwers.

gft-containers

Meer weten over gft

In cijfers
In Nederland produceren we jaarlijks zo’n 490 kilo afval per persoon. Daarvan is 17,6 % gft afval. Van het gft wordt ruim 60 procent gescheiden. Ongeveer twee derde van het gft-afval wordt meteen tot compost verwerkt, bijna een derde wordt eerst vergist. Vooral bij het gft-afval verschillen de cijfers bij stad en land. In de stad zijn er meer flats en hebben minder mensen een tuin. En wordt er minder tuin afval opgehaald.

  • 490 kilo afval per persoon
  • 17,6 procent daarvan is gft-afval
  • 60 procent wordt gescheiden

De geschiedenis van gft
Tot ver in de 20e eeuw was de schillenboer onderdeel van het straatbeeld in grote delen van Nederland. De schillenboer haalde vaak vroeg in de ochtend naast schillen, ook ander groente en fruitafval op. Het doel was om voedselverspilling tegen te gaan. De schillenboer gebruikte dit zelf of verkocht dit als veevoer door aan andere boeren. Maar eind van de 20e eeuw werd het verboden om dit als veevoer te gebruiken. En langzamerhand verdween de schillenboer uit het straatbeeld.


Na 1955 kwam er steeds meer aandacht voor afvalscheiding. En werd het gft-afval apart van ‘gewoon’ afval ingezameld. Inmiddels hebben we diverse gescheiden afvalstromen.