Papier en karton

Wat mag bij papier en karton?
Tips voor het scheiden van papier en karton
Wat gebeurt er met mijn papier en karton?

We verbruiken in Nederland ruim 80 kilo papier per persoon per jaar. Papier is dus niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Het wordt gebruikt in allerlei vormen en voor uiteenlopende toepassingen. We zijn al erg goed in het scheiden van oud papier en karton. Met 85% papierrecycling zijn we een van de koplopers in de wereld. Om het zo hoogwaardig en zo vaak mogelijk te recyclen, zet PreZero zich in voor aparte inzameling en verwerking van specifieke papierstromen.

Wat mag bij papier en karton?

Om je te helpen heben we voor je op een rijtje gezet wat wel en niet bij papier en karton mag. Bekijk het overzicht hier.

papier balen

Tips voor het scheiden van papier en karton afval

Het is belangrijk dat het oude papier schoon en droog is. Dit is essentieel voor een goede recycling.

Het is beter om dozen of grote stukken karton in kleinere stukken te snijden of te scheuren, zodat ze niet de ingang van de container blokkeren.

Als je tijdschriften of reclamefolders weggooit, verwijder dan wel het plasticfolie dat er omheen zit.

Kijk of je boeken naar een kringloopwinkel kunt brengen of naar een minibibliotheek in de buurt.

In drinkpakken zit een plastic en/of aluminium laagje en daarom horen ze niet bij het oud papier. Bij de meeste gemeenten kun je ze bij het plastic afval weggooien en anders bij het restafval.

Wat gebeurt er met mijn papier en karton?

Van oud papier en karton maken we weer nieuw papier en karton. Daarmee sparen we jaarlijks ruim 7 miljoen bomen. Dat begint met het sorteren van al het ingezamelde papier en karton. Alle materialen die er niet in horen, halen we eruit. Vervolgens voegen we water toe, waardoor een soort pap - papierpulp - ontstaat. Vervuiling zoals lak, nietjes, stukjes plastic, plakband en papierschuim, zeven we eruit. Als het nodig is, verwijderen we ook drukinkt. Voor wit papier bleken we de pulp. Het afval dat hierbij ontstaat, wordt gebruikt in de cement- en baksteenindustrie. Tot slot persen en drogen we de pulp.

De pulp is nu klaar voor gebruik als grondstof voor het maken van krantenpapier of kartonnen dozen. Of voor het maken van gerecyclede schrijfblokken, schriften en printpapier. En wist je dat keukenpapier, toiletpapier, papieren zakdoekjes én zelfs koffiebekertjes vaak ook bestaan uit gerecycled papier?


Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals glas of blik. Tijdens het recyclingproces verliezen papiervezels een deel van hun sterkte-eigenschappen. Bovendien worden de vezels met elk gebruik korter. Daarom kan papier maximaal vijf tot zeven keer worden gerecycled.

Wepa toiletpapier

Meer weten over papier en karton?

In cijfers

  • 80 kilo per persoon per jaar
  • 85 procent papierrecycling
  • 7 miljoen bomen daarmee bespaard

Geschiedenis

Papier bestaat al meer dan 2.000 jaar. In 105 n. Chr. maakte de Chinees Ts'ai Lun het eerste stukje papier van textielvezels, waarmee hij bekend staat als de uitvinder van papier. Deze uitvinding was één van de redenen voor de bloei van China. Papier maakte het besturen van China makkelijker. Maar door archeologische opgravingen weten we dat er al eerder papier werd gebruikt in de periode van 140 tot 97 v. Chr. China wist de methode van papier maken lang voor zichzelf te houden. Later kwam het via Arabië ook in Europa terecht. Pas rond 1840 werd papier gemaakt van hout.