In gesprek met... John van den Bemd

Gemeenten streven allemaal naar betere afvalscheiding, zodat we zoveel mogelijk kunnen recyclen. De zogenaamde VANG-doelstellingen zijn niet bindend, maar veel gemeenten committeren zich er wel aan. De doelen blijven een stip aan de horizon met vele wegen ernaartoe. Elke weg met zijn eigen voor- en nadelen. Waarom zouden we allemaal zelf het wiel uitvinden? Door kennis en ervaring te delen, zoeken we samen de beste weg. John van den Bemd is bijna 27 jaar Key Accountmanager Overheden bij PreZero en vertelt vanuit zijn eigen ervaring en kennis over de ontwikkelingen bij papierinzameling door vrijwilligers en professionals.
John van den Bemd

"Ik ben opgevoed met papier apart houden en door mijn werk ben ik gaan inzien wat ermee kan worden gedaan, zoals nieuw papier en verpakkingsmateriaal maken."

John van den Bemd, Key Accountmanager Overheden

Wat heb jij met papier?

Bij mij in het dorp was het begin jaren zeventig al heel normaal dat je oud papier eens per maand naar de containers bracht. Die stonden er voor Vakantie Voor Iedereen, een lokaal goed doel. Ze staan er nog steeds, ook al wordt het papier en karton nu ook aan huis opgehaald. Ik ben opgevoed met papier apart houden en door mijn werk ben ik gaan inzien wat ermee kan worden gedaan, zoals nieuw papier en verpakkingsmateriaal maken. Nut en noodzaak zijn duidelijk, ik weet nu wat ermee gebeurt. Ook ik heb thuis een container staan waarin ik al het vrijkomend papier en karton kan gooien. Eens per vier weken zet ik deze aan de straat. Groot gemak, zo’n papierbak.

En interessant voor de gemeente en verenigingen.

Zeker. Uiteraard is recycling van papier en karton altijd een drijfveer geweest. Maar toen de papierprijzen op een hoog niveau stonden, werd het voor gemeenten een interessante stroom om op te halen, maar ook voor verenigingen betekende het een mooie bron van inkomsten. Veel gemeenten gingen de inzameling van huishoudelijk papier en karton “uitbesteden” aan verenigingen. Dit was een mooie manier om inkomsten te genereren nadat gemeenten subsidies aan diezelfde verenigingen gingen afbouwen.

Toch gebeurt dat steeds minder. Waarom?

Het is de vraag of het nog wel van deze tijd is om verenigingen dergelijke inzamelactiviteiten te laten verzorgen. Als je kijkt naar de professionalisering in onze bedrijfstak is hier maar één antwoord mogelijk: nee! Het is niet juist om een vrijwilliger gelijk te stellen met een belader die dagelijks op pad is om huisvuil op te halen.

Vergelijkbare artikelen