Afvalstromen

Tips voor afvalscheiden
Afvalbarometer bedrijven
gft. glas, papier en karton, pbd, restafval en hout

Meer weten over afvalstromen? Op deze pagina hebben we een en ander op een rijtje gezet:
Je vindt meer informatie per afvalstroom. Klik op de afvalstroom om naar de informatie te gaan.
Lees meer over de afvalbarometer voor bedrijven. Een onderzoek naar afvalscheiden op het werk.
En we geven tips over afvalscheiden.

Afval scheiden doe je zo

Afval scheiden is belangrijk. Dat weten we allemaal. Maar toch valt dat niet altijd mee. Want hoe zorg je er nou voor dat afval scheiden makkelijk wordt? Want alleen dan wordt het onderdeel van je dagelijkse routine.

Met een paar concrete handvatten wordt afval scheiden meteen een stuk makkelijker!

De regels zijn:

  1. Is het een verpakking van plastic of metaal, dan mag hij bij het pbd of pmd;
  2. Is het een 100% kartonnen verpakking (zoals een eiderdoos), dan mag hij bij het oud-papier;
  3. Is het een kartonnen verpakking waar een laagje plasticfolie op zit, dan moet het bij het restafval.

Uitzondering hierop: de drankenkartons, die mogen ook bij het pbd!

Zorg voor verschillende prullenbakken voor de verschillende soorten afval. Het is natuurlijk het handigst als die in één compacte bak zit, dan scheelt dat weer ruimte. Of als je de bakken integreert in je keukenlade.
Zorg dat je afval kan scheiden dichtbij de plek waar het afval ontstaat. Dus zet ook een prullenbak voor plastic verpakkingsafval in de badkamer en eentje voor papier op de werkkamer.
Op een verpakking staat soms een weggooiadvies. Niet? Kijk dan in de online Afvalscheidingswijzer (www.afvalscheidingswijzer.nl). Veel gemeenten hebben ook een afval-app met informatie over wanneer welke bak wordt geleegd en wat er in welke bak hoort.
Twijfel je over in welke bak iets hoort? Dan mag het bij het restafval. Zo houden we de kwaliteit van de gescheiden afvalstromen (glas, papier, gft, plastic, textiel, etc.) zuiver, en kunnen we jouw afval inzetten als grondstof voor nieuwe producten.
Betrek je hele gezin bij het afval scheiden. Leer kinderen dat het belangrijk is om zorgvuldig om te gaan met afval. Zo wordt afval scheiden vanzelf een gewoonte.
Het allerbeste is natuurlijk om afval te voorkomen. Kijk in de supermarkt al naar verpakkingen. Kies waar mogelijk voor producten zonder extra bakjes, zakjes, laagjes en doosjes. Neem je eigen tas mee naar de markt, doe je lunch in een trommeltje in plaats van een plastic zakje, gebruik een herbruikbare drinkfles, enzovoorts. Hoe beter je er over nadenkt, hoe minder afval je over houdt!